BFA:s kommentar till Adoptionskommissionens utredning
Idag presenterar Adoptionskommissionen sin utredning om oegentligheter och åtgärder för framtiden. De gör viktiga iakttagelser kring tidigare adoptioner och oegentligheter som har skett historiskt - men föreslår också den drastiska och dåligt underbyggda åtgärden att internationella adoptioner ska förbjudas. Det menar vi inte är i linje med ett internationellt barnrättsperspektiv och berövar barn möjligheten att få en permanent familj.
Sedan starten 1979 har BFA, som är en ideell organisation utan vinstintresse, fram tills i dag förmedlat ca 3500 internationella adoptioner. Vår verksamhet har alltid vilat på en tydlig grund: rättssäkerhet, etik och barnets bästa och vårt mål har alltid varit att förmedla etiska och kvalitativa adoptioner.
Stora förändringar har skett genom åren för att stärka rättssäkerheten och barnperspektivet i adoptionsprocessen. För att kunna förmedla internationella adoptioner finns idag en mängd regelverk att förhålla sig till, både nationella och internationella lagar samt konventioner. För att få förmedla internationella adoptioner måste man först ansöka om Sverigeauktorisation hos vår tillsynsmyndighet, Myndigheten för föräldraskap och familjerättsstöd (MFoF). Det är också de som ger oss auktorisation för att samarbeta med våra utlandskontakter. Ett krav för att få samarbeta med ett land är att det finns en reglerad lagstiftning som följer Haagkonventionen avseende internationella adoptioner. Haagkonventionen, som kom 1993, framhåller barnets bästa och klargör bland annat att internationell adoption enbart är aktuellt i de fall man inte lyckas hitta en adoptivfamilj i barnets ursprungsland. 2020 blev även Barnkonventionen lag i Sverige.
I en adoptionsprocess finns det flera steg som innebär att barnrättsperspektivet sätts först, både i Sverige och i utlandet. Barnens bakgrund utreds i utlandet enligt befintliga lagar och regelverk, och det är alltid barnets ursprungsland som ansvarar för matchningen med en adoptivfamilj.
MFoF har under de senaste åren arbetat med att se över rättssäkerheten i auktorisationsförfarandet och har precis som vi har, haft barnet bästa i fokus.
Under de senaste åren har BFA följt debatten om adoption i media. I rapporteringen har det förekommit flera skakande skildringar om adoptioner som inte gått rätt till. Dessa berättelser har berört oss djupt. Det är förståeligt att det uppstått mycket oro, ilska och sorg bland adopterade, adoptivfamiljer och andra berörda.
På grund av debatten om oegentligheter, meddelade Sveriges regering i slutet av oktober 2021 att en utredning skulle tillsättas som skulle kartlägga och analysera hur regelverk, organisering och processer inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet har fungerat från 50-talet fram till idag. Utredningen har nu publicerats efter att ha fått förlängd utredningstid ett flertal gånger sedan oktober 2021. BFA:s ståndpunkt har varit, och är, att en sådan granskning är helt nödvändig för att försöka få så många svar som möjligt på de frågor och oklarheter som har framkommit. En diskussion behöver också föras kring hur adoptionsverksamheten ska organiseras, vilket även Statskontoret påpekade i sin utredning av adoptionsverksamheten under 2021.
BFA kommer nu att ta del av utredningen i sin helhet och de åtgärder som kommissionen föreslår. Vi hoppas få ta del av en utredning som tydligt definierar ordet “oegentlighet” och gör skillnad på brottslighet och eventuella brister som kan åtgärdas genom dialog och utveckling med involverade parter. Under vårt deltagande i Adoptionskommissionens utredning har vi upplevt att det har saknats nyanser i utredarens synsätt. Givetvis ska alla adoptioner följa Haagkonventionens regler – men vi behöver också kunna skilja på brottslighet och en brist som kan åtgärdas.
Vi ser redan nu att utredaren föreslår att internationella adoptioner ska förbjudas. Vi är starkt kritiska till detta och kvarstår i vår bedömning om att ett förbud vore förödande för de många barn som lever på barnhem. Barnhem är inget hem för barn. Vi upplever dessutom att motiveringen till varför ett förbud ska införas idag - när en bättre och starkare kontroll av adoptionsverksamheten har införts - är oerhört svagt underbyggt. Utredaren framför argument som att adoption är en minskad företeelse och att andra länder har förbjudit adoption - vi blir bestörta över att utredaren presenterar en så radikal åtgärd på ett så lättvindigt sätt och utan en grundad motivering.
På dagens presskonferens beskrev ansvarig utredare Anna Singer att det finns ett 10-tal bekräftade fall av barnhandel under de 70 år som Sverige haft internationell adoptionsverksamhet. Detta gäller framför allt privata och enskilda adoptioner vilket vi som adoptionsorganisation aldrig varit inblandade i.
-Det är fruktansvärt att det har förekommit barnhandel i ett 10-tal fall, men det är samtidigt oerhört drastiskt att utifrån det underlaget landa i ett förbud eftersom det genomförts ca 60 000 adoptioner i Sverige, säger BFA:s ordförande Henrietta Stenqvist.
Anna Singer ifrågasätter om det är "värt" att fortsätta med internationell adoptionsverksamhet eftersom verksamheten minskar och det krävs fortsatta resurser för att säkerställa ett korrekt förfarande. Har internationella adoptioner reducerats till en fråga om resurser?
-Anna Singer tycks även sakna insyn i vilket liv många adoptivbarn skulle ha gått till mötes utan en permanent familj, säger Henrietta Stenqvist.
BFA har alltid haft barnets bästa i fokus och arbetat för att det är barnet som genom adoption ska få den familj som har bäst förutsättningar utifrån barnets behov. Grunden i och det som BFA står för är att alla barn har rätt till en permanent familj. Detta kan aldrig ersättas med att växa upp på ett barnhem.
Styrelsen genom ordförande Henrietta Stenqvist
För frågor som rör oegentligheter, lagar och regler hänvisar vi i första hand till Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) som är ytterst ansvariga för internationella adoptioner i Sverige.
Här finns MFoFs frågor och svar som är särskilt riktade till adopterade, adoptivföräldrar och anhöriga, yrkesverksamma samt deras tidslinje.
Det går också bra att ringa till MFoF på 010-190 11 00.
MFoF har fått extra finansiering för att kunna erbjuda adoptionsspecifikt samtalsstöd i samband med att Adoptionskommissionens rapport presenteras. Detta stöd är kostnadsfritt och tillgängligt för alla internationellt adopterade och deras familjer:
Apoteksgårdens Kognitiva Center
Mejl: info@apoteksgarden.se
Telefon: 070 – 98 120 10 (vardagar 08.00-17.00)