FEPAM i Uvira

FEPAM

Den lilla organisationen FEPAM, i Uvira, en stad strax söder om Bukavu, i östra delen av Kongo Kinshasa verkar för att missgynnade barn ska få en bättre framtid. BFA har samarbetat med FEPAM, eller Fuuvi ou Enfants des Parents du Monde (ung. Världens barn) sedan 2007. Tillsammans har vi ett fadderprojekt där ca 85 utblottade barn får skolgång, möjlighet till läkarvård, lite kläder och någon gång en extra portion mat. Fakta om Kongo Kinshasa kan du läsa här.

Genom BFA sponsras också en grupp unga akademiker som studerar i Bukavo. Vi har även gemensamt ett fadderprojekt i Burundi.

FEPAM driver en skola byggd med medel från Barnen Framför Allt. Man har tre skolbyggnader och 12 klasser. I förskolan är det 15 elever, i Primary School, 285 elever och i Secondary school 93. För att utnyttla lokalerna maximalt har man undervisning för de yngre barnen på förmiddagarna och de äldre senare på dagen. Många elever är föräldralösa. De bor hos släktingar, oftast en farmor eller i fosterfamiljer. De barnens situation är särskilt tuff. De flesta av dem är beroende av faddrar.

Barnen får ingen mat och inget vatten i skolan. Många barn har ännu inte ätit något när de kommer till skolan. För att i någon mån bidra till att eleverna får i sig lite näring bjuder BFA på en rejäl mugg mjölk och två bröd två dagar i veckan. De dagarna är det inget barn som stannar hemma från skolan.

Skolan har nio klasser i åtta årskurser. Det är en Primary/Secondary School, (år 1-8). Högstadiedelen byggs ut med en årskurs per år. De yngre barnen går i skolan på förmiddagarna. De äldre kommer på eftermiddagen.

FEPAM återanpassar barnsoldater

Uvira ligger i en av de oroliga provinserna, Syd Kivu. Härifrån rekryteras barnsoldater. Ofta blir barn kidnappade och tvingade att delta i våldshandlingar.

FEPAM har på sitt program att återanpassa barnsoldater till ett normalt socialt liv. Att kunna erbjuda skolgång ett tryggt boende i en fosterfamilj är ett gott och konkurrenskraftigt alternativ till livet som barnsoldat.

Senast uppdaterad 2021-03-12